Ultimativni kontrolni seznam opravkov pri selitvi

Vaše zapestje je verjetno razbolelo zaradi podpisovanja hipotekarnih dokumentov, toda prava zabava se šele začne! Spremeniti morate dokumente svoje družine, organizirati garažno razprodajo, ukiniti račune za komunalo, vodo, internet – oh, in spakirati vso vašo zemeljsko lastnino in jo spraviti od točke A do točke B. Možno je, da vse to naredite brez izgube živcev: sledite našem 8-tedenskem procesu, da čim lažje preidete od »Mi se selimo!« do »Mi smo v novem domu!«

8 tednov pred selitvijo

Razvrščanje

Sprehodite se skozi vsako sobo in odprite vsak predal. Odločite se kaj boste vzeli v svoj novi dom in česa se boste znebili. Naredite seznam predmetov, ki bodo potrebovali posebno pakiranje ali dodatno zavarovalno kritje.

Čiščenje

Donirajte ali prodajte stvari, ki jih ne želite več.

Najem selitvenega servisa

Raziščite ponudbe selitvenih servisov ki so na razpolago na trgu. Če se selite v drugo državo se pozanimajte, če delujejo mednarodno. Zahtevajte ogled doma in pregled inventarja ki ga je potrebno preseliti, da boste prejeli kar najbolj natančno ceno.

Kontaktirajte šolo vaših otrok

Če bodo vaši otroci zamenjali šolo o tem obvestite odgovorne osebe in pridobite kopije zapisov svojih otrok. Obrnite se na novo šolo in sprožite postopek vpisa in prenosa zapisov.

6 tednov pred selitvijo

Naredite načrt potovanja

Rezervirajte hotel, če potrebujete začasno nastanitev na poti ali če vaš novi dom ne bo pripravljen pravočasno; rezervirajte vse potrebne lete.

Naročite embalažo

Nakupite standardne škatle različnih velikosti; ovojni in pakirni papir; samolepilne trakove za pakiranje; ter posebno embalažo za oblačila in posodo.

Obrnite se na vašega zdravnika

Pridobite kopije zdravstvenih kartotek za vse družinske člane ter jih pošljite novemu osebnemu zdravniku. Še nimate novega zdravnika? Za priporočila se posvetujte s trenutnim zdravnikom.

Obrnite se na zavarovalne zastopnike

Ugotovite, ali vaša selitev zahteva spremembe v vašem zdravstvenem, zobozdravstvenem, avtomobilskem ali osebnem premoženjskem zavarovanju.

4 tedne pred selitvijo

Začnite pakirati

Začnite s predmeti, ki jih uporabljate le redko ali sezonsko; predmete, ki jih pogosto uporabljate, shranite šele pred premikom dneva. Fotografirajte dragocenosti in jih ločeno zapakirajte; te predmete boste nosili s seboj.

Etikete, etikete, etikete

V novi hiši označite vsako škatlo z njeno vsebino in sobo, kamor je škatla namenjena. Edina izjema je polje ki vsebuje dragocenosti, da se izognete kraji.

Inventar

Hranite seznam vsakega pakiranega paketa, njegove vsebine in prostora, v katerem spada. Kasneje lahko ta seznam primerjate z inventarjem selitvenega servisa.

Ukrepi

Poskrbite da lahko preselite vse vaše stvari iz starega v nov dom. Izmerite vse visoke, široke in nenavadno oblikovane predmete in pohištvo in se prepričajte če jih lahko spravite skozi vsa vrata in ozke prostore. S tem si zagotovite, da ne bo presenečenj na dan selitve.

Posodobite računalnik

Prenesite vse potrebne posodobitve programske opreme in zagotovite, da so vse datoteke in fotografije varnostno kopirane na zunanjem disku ali shranjene v spletni storitvi za shranjevanje v oblaku.

Pripravite vse za vaše hišne ljubljenčke

Rezervirajte varuško za vašega ljubljenčka. Če se selite iz mesta pripravite potovalni načrt za svoje kosmate prijatelje. Če se selite v drugo državo, preverite kakšne so zahteve za prestop meje in se prepričajte, da imate potne liste za živali. Prav tako pri veterinarju preverite, če je vaš ljubljenček sposoben prestati potovanje, predvsem, če je to daljše potovanje.

Obrnite se na komunalna podjetja

S komunalnim podjetjem določite datum prekinitve storitev, le ta naj bo določen en dan po selitvi. To velja tudi za vsa naročniška razmerja, ki so vezana na stari dom (stacionarni telefon, internet, televizija, itd). Organizirajte in naročite vse storitve, ki jih boste potrebovali v novem domu. Te naj bodo aktivirane vsaj en dan pred prihodom v novi dom.

Upoštevajte hrambo vaših stvari

Če vaš novi dom ne bo pripravljen takoj ko zapustite starega, preučite možnosti začasnega shranjevanja vaših stvari v okolici vašega novega doma.

Očistite zamrzovalnik

Začnite uporabljati zamrznjeno hrano, saj jo je težko prestaviti iz starega v nov dom. Nato se lotite shrambe in hladilnika.

Obiščite avtomehanika

Zamenjajte olje, preverite pnevmatike in vse potrebne nastavitve, da zagotovite, da bo vaš avto preživel pot.

Spremenite naslov

Obiščite upravno enoto in uradno spremenite naslov. Vaš naslov za pošiljanje za vsak slučaj pustite pri sosedu.

Opozorite pomembne ljudi

Opozorite pomembne ljudi. O selitvi obvestite svojega delodajalca, banke, izdajatelje kreditnih kartic, vse naročniške storitve, prijatelje in družino.

2 tedna pred selitvijo

Potrdite selitev pri selitvenem servisu

Kontaktirajte podjetje, ki vam bo pomagalo pri selitvi in še enkrat preverite selitveni načrt. Prepričajte se, da zavarovanje vaših dragocenosti pokrije njihovo celotno vrednost.

Čiščenje

Izpraznite s vse vaše skladiščne enote in sefe. Ne pozabite prevzeti stvari, ki ste jih dali kemično očistiti.

Vzemite si dopust

Ocenite, koliko delovnih dni potrebujete za selitev in o tem obvestite vašega delodajalca in prosite za dopust.

Očistite preproge

Mesta v vašem novem domu, kjer bodo postavljene vaše preproge dobro očistite, iz kemične čistilnice bodo prišle očiščene in zavite, pripravljene na takojšnjo namestitev.

Ostalo

Med pakiranjem zberite vse informacije o garancijah, priročnike in druge informacije, ki so vezane na stari dom in jih pripravite za nove lastnike.

1 teden pred selitvijo

Dokončajte pakiranje

Cilj je, da dokončate pakiranje nekaj dni pred selitvenim dnem.

Spakirajte vašo potovalno torbo

Ta naj vsebuje oblačila čista oblačila vsaj za en dan ali več, če se selite v drugo državo in predvidevate, da bo vaše potovanje daljše. Prav tako pripravite potovalne torbe za vse ostale družinske člane. Spakirajte tudi vse osnovne stvari, ki jih potrebujete ves čas (polnilnik telefona, prenosni računalnik, toaletni papir, zobno krtačko itd.).

Obiščite lekarno

Prevzemite vse recepte za zdravila, ki jih potrebujete v naslednjem mesecu in poskrbite za prenos receptov v novo lekarno v vašem novem okolju.

Izklop

Izključite in očistite vse večje naprave (pralni in pomivalni stroj, fitnes opremo itd.). Pokličite strokovnjaka za odklop plinske napeljave. Če boste s seboj vzeli hladilnik in zamrzovalno skrinjo, le to izklopite in očistite vsaj en dan pred selitvijo.

Donacija

Poskrbite za prevzem vseh predmetov, ki ste jih imeli namen podariti.

Nekaj dni pred selitvijo

Ponovno potrdite selitveni datum s podjetjem ki ste ga najeli za selitev

Preverite stroške plačila selitve in kakšne možnosti plačila imate na razpolago. Zahtevajte številko mobilnega telefona odgovorne osebe za selitev in potrdite čas prihoda ekipe. Za selitveni servis pripravite naslov vašega novega doma in pisna navodila, kako najlažje prispejo na določeno destinacijo. 

Prevzem ključev

Poskrbite, da boste pravočasno prevzeli ključe vašega novega doma ali pa se dogovorite, da vas bo najemodajalec pričakal v novem domu na dan selitve.

Razstavite pohištvo

Vijake, nosilce in pritrdilne elemente shranite v majhno plastično vrečko za shranjevanje in jo označite. Še bolje pa je, da vrečko zaščitite in varno pritrdite na spodnjo stran pohištva.

Znebite se nevarnih stvari

Večina selitvenih servisov ne prevaža škatel ki vsebujejo barve, aerosolne pločevinke, alkohol in druge kemikalije. Te stvari pravilno zavrzite ali jih prepeljite sami.

Seznam stvari ki jih ne pakirajte za selitveni servis.

Te stvari hranite pri sebi:
 • pomembne dokumente (potni listi, poročni list, rojstni listi, vsi zapisi, ki vsebujejo podatke o bančnem računu ali številke socialnega zavarovanja),
 • kreditne kartice,
 • zdravila,
 • telefon in polnilnik,
 • prenosnik in polnilnik,
 • toaletni papir,
 • menjava oblačil (po ena za vsakega člana vašega gospodinjstva),
 • prigrizki in voda (za otroke in domače živali),
 • otroška posebna igrača ali odeja (če je ne morejo spakirati),
 • nakit,
 • svetilka,
 • merilni trak,
 • škatla z orodjem,
 • vrečke za smeti,
 • papirnate brisače,
 • gotovina,
 • druge dragocenosti, dediščine ali nenadomestljive predmete.

Selitveni dan - stari dom

Poslovite se

Vzemite si čas in se poslovite od vašega starega doma. To je predvsem koristno za otroke, saj s tem dobijo zaključek in se pomirijo. Sprehodite se skozi hišo in obudite prijetne spomine. Pogovarjajte se kako zabavno bo v novem domu in kakšno življenje si boste ustvarili.

Spoznajte se s selitveno ekipo

Prepričajte se, da so vsi zaposleni pri podjetju ki ste ga najeli za selitev.

Nadzirajte nalaganje

Opazujte kako selitvena ekipa nalaga vaše imetje na tovornjak ali kombi in preverite če so pazljivi in pozorni na poškodbe imetja.

Dragocenosti hranite pri sebi

Bodite pozorni, da selitveni servis ne naloži škatel ki vsebujejo vaše dragocenosti (prenosnik, nakit, potne liste in druge nenadomestljive predmete). Te morate ves čas hraniti pri sebi.

Naredite končni obhod

Prepričajte se, da je selitveni servis naložil celotno vaše imetje. Zaklenite okna in vrata starega doma.

Selitveni dan - stari dom

Sprejem

Selitveni ekipi razkažite prostor in določite katere škatle spadajo v kater prostor.

Pazite na poškodovane in manjkajoče predmete

Selitveni servis bo izdelal popis ki beleži stanje vašega imetja, vključno s škodo na škatlah in pohištvu.

Poravnajte stroške selitve na način za katerega ste se dogovorili, ko ste potrdili selitev.

Preden selitveni servis odide, podpišite inventurni list in zahtevajte svojo kopijo.

Prvo čiščenje

Pred namestitvijo pohištva očistite vse površine, očistite pult in globinsko očistite kad, tuš in stranišče.

Sestavite pohištvo

Začnite z razpakiranjem

Če na svojem imetju opazite kakršnekoli poškodbe jih postavite na stran, dokler jih selitveni servis ne preveri. Prav tako fotografirajte in pisno zabeležite vso nastalo škodo.
MI SMO PRAVA IZBIRA ZA VAŠE PREMIKE
ALI PA NAS POKLIČITE!

O podjetju

Selitveni servis PREMIK, Primož Resnik s.p.

Rudnik III 6, 1000 Ljubljana

040 193 267

info@selitveni.si

ID za DDV: 44185014

Matična številka: 3574105000

Scroll to Top